Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Porsche Története

2010.12.28

 

A Porsche SE, vagy csak Porsche egy német autógyártó cég, amit a Porsche család alapított 1931-ben. Két másik nagy cégben van érdekeltségük. Az egyik a Dr. Ing h.c. F Porsche AG, amit gyakran rövidítenek Porsche AG-nek is, a másik a Volkswagen AG.

Porsche gyártásának története

Ferdinand Porsche egy osztrák-magyar mérnök közreműködésével. A vállalat főhadiszállása Zuffenhausenben, Stuttgart külvárosi részében található. Itt jelenleg 911-et, Boxstert, Caymant és Cayenne terepjárókat gyártanak.

„Egyesült Vas- és Acélművek”, így nevezte Ferry Porsche és mintegy 200 dolgozója a Gmündben (Karintia) található egykori fűrészüzem fabarakkjait, ahova a II. világháború alatt (1944) apa és fia a Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG céget Stuttgart-Zuffenhausenből átköltöztette. Itt készült el 1948-ban az első Porsche, az 1. számú |356-os modell. A Porsche 356-ból 52 darabot állítottak össze Gmündben. 1949 nyarán egy tucat Porsche alkalmazott elkezdte a gyártás visszaköltöztetését Stuttgart-Zuffenhausenbe, a Reutte céghez albérletbe. Zuffenhausenban aztán tovább folytatódott a Porsche sikertörténete. 1950 elején elindult a Porsche 356 sorozatgyártása. Az év végéig 400 autót sikerült elkészíteni. A Porsche gyártása folyamatosan bővült. A Porsche 911 1963-as bevezetése mérföldkövet jelentett a Porsche fejlődésében.

1969. májusában a Schwieberdinger utcában lévő új, többszintes szerelőüzemmel jelentősen megnőtt az üzem területe. Ez 1988-ban tovább bővült a szerelőcsarnokkal szemben található karosszériagyártó üzem épületével.

A gyártástechnológiában is történtek változások az elmúlt 50 év során. A kézzel végzett sorozatgyártás helyét időközben egy korszerű és flexibilis gyár vette át. A német hetilap, a „Produktion” és a vezetési tanácsadó cég, az A.T. Kearney által adományozott „Év gyára, 1996” kitüntetést a zuffenhauseni gyár a kemény munka és az elkötelezettség elismeréseként kapta.

Ferry Porsche a cégénél, amely a II. világháború ideje alatt Stuttgart-Zuffenhausenból az ausztriai Gmündbe (Karintia) költözött át, 1947-ben a megbízható munkatársai segítségével egy olyan sportautó építésébe kezdett, ami - saját szavaival élve - neki magának is tetszene. A kiindulási pontot az apja által kifejlesztett Volkswagen Bogár jelentette. Gmündben összesen 52 darabot készítettek a 356-os modellből (az 1. számút nem számítva), az összes többit 1950 után, Zuffenhausenban gyártották. Kezdetben a Porsche tervező és adminisztrációs részlegeit a Schwieberdinger utca 147. szám alatti két fabarakkban helyezték el. A karosszériák gyártását és az autók összeszerelését a Reutter karosszériaüzem tulajdonát képező épületben végezték, az utca túloldalán. A Porsche eredeti üzemrészeit, a mai I. gyáregységet, a háború után lefoglalták az amerikaiak, és azokat egészen 1956-ig nem lehetett újra használni.

Karosszéria

A Porsche 356 modell karosszériáját kézzel készítették a Reutter karosszériaüzemben. Magát a karosszériaburkolatot a több részből összehegesztett alvázkeretre rögzítették rá. Az illesztéseket lágyforrasszal töltötték ki, ami igen fárasztó és időigényes eljárás volt, majd lecsiszolták. 1965-ben befejeződött a Porsche 356 gyártása. A végén már napi 25 karosszéria elkészítésénél tartottak.

1964-ben, a Porsche 911 modell bevezetésével, a Porsche szakított az addigi gyártási módszerekkel. Ettől kezdve a különböző szerkezeti egységeket előre összeszerelték, majd azok összehegesztésével vagy összecsavarozásával készült el a karosszéria.

1973-ban a Porsche volt az első az autógyártásban, amely galvanizált fémlemez paneleket hegesztett a karosszériára. Ez mérföldkövet jelentett az autó korrózióvédelme szempontjából.

A Porschénál üzembe állított első robot egy hegesztőrobot volt, mely a 911 modell hátsó futóművének kereszttartó csövén dolgozott. 1988 új korszakot nyitott a karosszériagyártás terén. Átadták az újonnan épített karosszériaüzemet, ahol az induláskor 15 robotot használtak. 1989. júliusában hagyta el az utolsó 911 karosszéria a régi Reutter épületet.

A legújabb autógeneráció elindításával jelentősen megnőtt az automatizálás szintje, miközben a flexibilitás változatlan maradt. A gyártás modell-mix rendszerben történik, így a Boxster és a 911 modellek bármilyen sorrendben legyárthatók.

Fényezés

A Porsche autók fényezése a karosszéria íveltsége miatt már a kezdetektől fogva magas szintű szakmai tudást és óriási tapasztalatot igényelt. A gyártás növekedésével párhuzamosan, idővel újabb műhelyek váltak szükségessé, aminek köszönhetően 1969-ben új épületet emeltek, ez lett azután a fényezőműhely, vagyis a 40-es épület. 1975-ben a Porsche első gyártóként az egész karosszériát tűzihorganyzott acélból készítette el, ez jelentős mértékben javította a korrózióval szembeni védelmet. 1980-tól a Porsche 928-nál alkalmazni kezdték az alumínium részek (első csomagtértető, sárvédő és ajtók) fényezését.

1986. februárjában megkezdte működését az új karosszériafényező-műhely (40A épület), ahol bevezették a katódos merítőalapozási eljárást (KTL), és amely 1986 júliusától kezdett teljes kapacitással dolgozni. A régi fényezőműhelyt 1992-ig a műanyag kiegészítő alkatrészek festésére használták.

Az új fényezőműhely több területen is javulást eredményezett:

  • A korrózióvédelem javulása a katódos merítőalapozási eljárásnak köszönhetően.
  • Az oldószer-kibocsátás korlátozása a levegőtisztító-berendezésnek köszönhetően.
  • Robotok alkalmazása az alvázvédelmi feladatoknál.
  • A lehetséges napi darabszám 140 karosszériára való növelése.
  • Hővisszanyerés a keresztáramú hőcserélőnek köszönhetően.

1993 és 1995 között tovább növekedett az automatizálás szintje. A tömítési munkákhoz használt robotok hozzájárultak a hatékonyság növeléséhez, és egyben a munkahelyek humanizálásához. Különösen a környezetvédelemnek nőtt meg a jelentősége. 1992-től a Porsche áttért a vízbázisú festékek alkalmazására. 1997 óta a használt töltőréteg is vízbázisú.

A Porsche 1995-ben bevezette az oldószerkibocsátás folyamatos ellenőrzését, és közjogi szerződést kötött Stuttgart városával a károsanyag- és a zajkibocsátás határértékeinek hosszú távú szabályozásáról.

Motorgyártás

A motorgyártás 1948-ban Gmündben (Karintia) a Porsche 356 számára készült négyhengeres boxermotorral kezdődött, ami egy továbbfejlesztett VW motor volt. Nem sokkal azután, hogy a Porsche cég 1950-ben visszatért Stuttgart-Zuffenhausenba, a motorgyártás 1953-ban átköltözött a külön erre a célra épített saját épületbe, a II. gyáregységbe.

1963-ban, a Porsche 911 bevezetésével elkezdődött az új hathengeres, karburátoros boxermotor első változatának gyártása. Ez volt az első motor, amelyet szerelőszalagon állítottak össze. A termékkör bővítésével (1974: Porsche Turbo, 1977: Porsche 928, 1978: Porsche 924 Turbo stb.) szükségessé vált egy párhuzamos szerelősor. A műszaki innovációk, mint például a sűrítettlevegős és elektromos csavarozórendszer, fokozatosan hozzájárultak a gyártási folyamatok tökéletesítéséhez.

1985-ben a Porsche 924 S/944 modellek iránt megnőtt kereslet jelentős növekedést idézett elő a gyártási mennyiségben. Ettől az időponttól kezdve - rövid megszakításoktól eltekintve - két műszakban folyik a motorok összeszerelése.

Az 1993-as év újabb mérföldkövet jelentett. Az alapjaiban átdolgozott 911 modell (fejlesztési szám: 993) gyártásának elindításával a motorgyártás átkerült egy folyamatosan mozgó szerelőszalagra.

A motor próbapadon végzett próbajáratása (melegteszt) a motorgyártás változatlan jellemzője maradt az évek során. Az eddig készült összes Porsche motor átesett ezen a megbízható eljáráson.

Kárpitozás

A kárpitosműhely eredetileg a Reutter cég karosszériaüzemének közvetlen szomszédságában működött. Itt készültek a Porsche 356 számára az első és hátsó ülések, a lehajtható vászontető, valamint a belső kárpitozás. A Porsche 356 sorozat kifutásával az ülések gyártását átadták a Recaro cégnek. Minthogy ettől kezdve a Porsche 911-et kizárólag kupé formában gyártották, a lehajtható vászontetők gyártását is beszüntették. 1969-ben a kárpitos részleg átkerült az újonnan épített összeszerelőüzembe. Azóta a kárpitozásnál a bőr egyre nagyobb arányú felhasználása figyelhető meg, és ez a tendencia a napjainkban is folytatódik.

Az autógyártási kapacitás bővülése szükségessé tette, hogy a kárpitosműhelyt áttelepítsék a korábban a motorok összeszerelésére használt épületbe. 1982 után a kárpitozással foglalkozó összes területet egy helyre vonták össze, és a magaspolcos raktár épületében helyezték el.

A 911 Cabriolet és a Targa modellek számára újra elkezdték a lehajtható vászontetők gyártását. Ezt azonban a Porsche Boxster 1996-os bevezetésekor részben, majd 1997-ben, az új Porsche 911 megérkezésekor teljes egészében átadták a DaimlerChrysler céggel közösen tulajdonolt leányvállalatnak.

A számtalan műszaki innováció ellenére, mint például a 1980-as évek végétől használt automata varrógép, vagy a ragasztó felvitele permetezéssel, a kárpitos részleget mind a mai napig a kézművesmunka jellemzi. Ezt jól tükrözi az alkalmazottak számának alakulása, amely az 1950-es évek közepétől napjainkig 60 főről 250 főre növekedett.

Összeszerelés

Az 1950-es években a Porsche 356 karosszériáját a Reutter gyárban állították össze és fényezték, majd azt az ablakokkal és a belső berendezésekkel együtt adták át. Ezt követően a Porsche elvégezte a motor és a futómű beépítését. 1964-ben a Porsche megvásárolta a Reutter karosszériaüzemét. Ezzel a Porschénak először került a tulajdonába egy teljes, önálló autógyár.

1969-ben az autó összeszerelés átköltözött a Schwieberdinger utcában található, újonnan épített, többemeletes épületbe. Ekkoriban a belső szerelvények beszerelését a második emeleten, míg a motor beépítését és a futómű rögzítését az első emeleten végezték el.

1979-ben, a Porsche 928 gyártásánál működésbe állt a második gyártószalag.

Ez volt az első alkalom, amikor a futómű beépítésénél függesztőrendszert használtak, amit azután rövid idővel később a Porsche 911 összeszerelésénél is átvettek. A 1980-as évek elején, a Porsche a második emeleten a görgőlábas targoncák használatára váltott át. Az összeszerelést továbbra is álló autónál végezték, de az egyes ciklusok végén az autók az adott gyártási műveleten belül automatikusan továbbmozogtak. Ezzel párhuzamosan a Porschénál tovább fejlődött a gyártási technológia, ennek megfelelően a Boxster és 911 modelleket napjainkban együtt, egy modell-mix rendszerben, folyamatosan haladó szerelőszalagon szerelik össze.

1987 óta a korábban a főüzemben hegesztett karosszériákat egy hídon keresztül az újonnan épített karosszériaüzemből a fényezőműhelybe, majd onnan a szerelőcsarnokba viszik át.